Cudowny imbir

Ta fantastyczna korzenna przyprawa jest dostępna w postaci sproszkowanej i w postaci „surowego” kłącza. Surowy imbir dodaje delikatnej pikantności i soczystości, natomiast suszony i zmielony ma łagodniejszy smak.

Imbir ma działanie bakteriobójcze, rozgrzewające, moczopędne. Poprawia ukrwienie mózgu, pamięć i koncentrację. Obniża poziom cholesterolu, reguluje pracę woreczka żółciowego, wzmacnia odporność. I to jest zaledwie kilka właściwości imbiru!

Tak jak większość produktów najwięcej właściwości zdrowotnych posiada w postaci surowej, tak więc zachęcam do przygotowania prostego napoju:

Kawałeczek kłącza imbiru zetrzeć na tarce lub pokroić w drobną kostkę. Wycisnąć sok z połówki cytryny, następnie oba składniki zalać wodą (mineralną lub przegotowaną). Można dodać miód, a zalewając gorącą wodą otrzymujemy świetny napój rozgrzewający. Jednakże na chłodno imbir z cytryną smakują równie pysznie i zdrowo.

 

1 Gwiazdka (nie podoba mi się)2 Gwiazdki (słabe)3 Gwiazdki (średnie)4 Gwiazdki (całkiem fajne)5 Gwiazdek (super!) (Brak ocen)
Loading...
  • Jestem fanką surowego imbiru,jako przyprawy używam do większości potraw.
    A teraz na przednówku wzmacniam moją rodzinkę „miodkiem imbirowo-trzcinowym”
    polecam;) cieplutko pozdrawiam…